Apr 012013
 

Iiii…?!

Čekamo službenu objavu, ali kako sada stvari stoje, zbog boljeg dodatnog kriterija – više pobjeda – Magnus Carlsen je novi izazivač svjetskog šahovskog prvaka! Neki bi rekli – očekivano, po igrama kakve je prikazivao zadnjih mjeseci, međutim do tog statusa je došao teško i na kraju na prilično iznenađujući način. Naime, kolo prije kraja Carlsen i Kramnik dijelili su vrh tablice sa po 8½/13, da bi u 14. kolu, vjerojatno na iznenađenje mnogih – obojica izgubili!

Carlsen je kao bijeli igrao zatvorenu varijantu španjolke i, iako je imao inicijativu, potrošio je dosta vremena, pa je 30-i do 40-i potez morao izvući za minutu i 20 sekundi. Kad se dim razišao, nalazio se u teškoj poziciji.

Situacija nakon 29. i 40. poteza bijelog

ScreenShot001ScreenShot002

Kramnik je obrnutim redoslijedom poteza ušao u pirčevu obranu (1.d4 d6 2. e4 Sf6..) gdje je od početka stajao nešto pasivnije, ali je držao situaciju pod kontrolom. Međutim, Ivanchuk je danas bio  vrlo raspoložen, kao i često puta ranije kada je igrao protiv top igrača (pobjedio je i Carlsena na ovom turniru), te je tako još jednom opravdao svoj nadimak giant killer. Kramniku je ovo prvi i jedini poraz na turniru, te stvarno ima za čime žaliti.

ScreenShot003

 Posted by at 20:05

Sorry, the comment form is closed at this time.