Mar 142015
 

 

(Info, putokaz i simpatičan članak sa stranica ŠK  Mladost iz Varaždinskih Toplica.)

Sljedeće subote u Varaždinskim toplicama počinje kadetska liga. Liga se igra u tri termina, 21. ožujka, 11. travnja i 25. travnja. Prva kola igraju se u Varaždisnkim Toplicama u hotelu Minerva, Trg slobode 1. Travanjski termini odigrat će se u hotelu Antunović, Zagrebačka avenija 100a, Zagreb, Kobiljačka 102, Sesvetski Kraljevac (posljednja izmjena 21. ožujka 2015.), a završna kola u Ugostiteljskome turističkom učilištu u Novom Zagrebu, Kombolova 2a. Svi turniri počinju u 10 sati, što znači da u dvoranu za igru treba doći najkasnije u 9.30 radi prijave ekipe.
Kadetske ekipe ŠK Odra nastupaju u IV. kadetskoj ligi za dječake i u I. kadetskoj ligi za djevojčice.

Ekipe

IV. liga kadeti I

 1. Maravić Ivan IV CRO           1528 1710
 2. Vraneša Ivan vk CRO                 0 1633
 3. Cvetković Božo vk CRO             0 1600
 4. Kovačević Luka Fran vk CRO   0 1600

IV. liga kadeti II

 1. Kolovrat Bruno vk CRO       0 1617
 2. Fiolić Luka vk CRO               0 1600
 3. Pisačić Juraj vk CRO            0 1600
 4. Pisačić Petar vk CRO           0 1600
 5. Markulin Noa vk CRO        0 1600
 6. Pisačić Marko vk CRO        0 1600
 7. Odak Stipe vk CRO              0 1600

I. liga kadetkinje

 1. Kolovrat Ana vk CRO              0 1600
 2. Kolovrat Monika vk CRO       0 1600
 3. Kolovrat Franka vk CRO        0 1600
 4. Kolovrat Lucija vk CRO          0 1600
 5. Bačurin Dora vk CRO             0 1600

Kako su Marko, Petar i Dora još mali, zasad vjerojatno neće nastupati, ali su dobrodošli na turniru. Mogli bi iskoristiti priliku da se upoznaju s atmosferom, a istodobno i okupaju! Prve su ekipe na broj i nadam se da se nitko neće razboljeti. Druga ekipa kadeta ima sigurne prve tri ploče, a na četvrtoj se mogu izmjenjivati Noa i Stipe.

Kapetani ekipa igraju na prvim pločama, a to su Ivan, Bruno i Ana, i dužni su se brinuti o tome da svaka ekipa ima dva šahovska sata i dvije standardne garniture. To znači da ih moraju uzeti u petak iz kluba nakon treninga. Također, svi moraju imati olovke za zapisivanje poteza, a kapetani moraju paziti na suigrače da uredno zapisuju partije! Iste te partije igrači ne smiju zaboraviti donijeti petkom na trening! Što se tiče prijevoza, molim sve roditelje da najkasnije do srijede jave svoje planove, tako da organiziramo prijevoz i za kadete čiji roditelji možda neće moći doći na prva kola.

Ove godine osvrnuo bih se i na organizaciju lige. Hrvatski šahovski savez ove je godine za promjenu organizirao ligu na jedinstvenim lokacijama, tako da se, za razliku od prošle godine, sva djeca mogu družiti za vrijeme lige, a ni roditelji ne moraju jurcati na više strana. Također, za pohvalu je da su dopustili nastup više ekipa u posljednjoj četvrtoj ligi, jer je masovnost vjerojatno jedan od najboljih načina za popularizaciju šaha među mladima. Pod više ekipa, mislim na dvije. Sramotno je pak da mijenjaju svoj cjenik iz biltena u bilten. Još je sramotnije da se klubovi koji imaju podmladak kažnjavaju financijski. Npr., za samo osmero djece koja bi se tri subote u godini našla s ostalom djecom i odigrala po tri partije sa svojim vršnjacima, na svojim šahovima i sa svojim satovima, klub je obvezan platiti harač Hrvatskome šahovskom savezu u iznosu od 1380 kn! Valjda sve radi popularizacije šaha među mladima? Nasreću, drugih troškova nema te se djeca i roditelji vjerojatno teleportiraju na izabrane lokacije, hrane zrakom, a vremena na bacanje ionako vjerojatno imaju i previše. Zanimljivo mi je da je suprotna situacija s turnirima za djecu koje organizira Zagrebački šahovski savez, koji organizira pojedinačna prvenstva, a ne pokušava profitirati na djeci niti izmišlja kotizacije, članarine, administrativne troškove te ne traži od djece i roditelja da podmiruju troškove suđenja. Troškove ne izmišljaju niti u Hrvatskome školskom sportskom savezu koji također organizira takmičenja na školskoj razini. Jedinstven je samo Hrvatski šahovski savez.  Iskreno se nadam da će odgovorni u HŠS-u razmisliti o tome.

Darko Vidaković

 Posted by at 23:25

Sorry, the comment form is closed at this time.